Tack vare mobilt bredband så är det möjligt att koppla upp fler och fler prylar, maskiner och system. Detta då mobilnäten i Sverige är väl utbyggda. Det beräknas att Sverige som land har en täckningsgrad på ca 99,8%. Samtidigt är kapaciteten uppe i 5G hastigheter i stora delar av storstäderna. Detta betyder hastigheter vid gynnsamma förhållanden kommer upp i 10 Gbit/s. I övriga landet är LTE, dvs 4G numera standard, hastighen man kommer upp i då är ca 60 Mbit/s. Är man osäker på täckningen kan man kolla bredbandsskartan från PTS. Vi rekommenderar även att jämför mobilt bredband från de olika operatörerna ordentligt och noga.

Vad kan och brukar man koppla upp då?

De vanligaste sakerna och systemen att koppla upp med mobilt bredband är:

  • Hemlarm

Här är det viktigt att se till att larmet även fungerar och är uppkopplat vid strömavbrott. Med hjälp av IoT så kan man larma på och av även när man inte är hemma.

  • Övervakningskameror

Man kan kolla live på de olika kamerorna i mobilen eller från en dator. Eller gå och titta på gamlat material som finns sparat i molnet eller ens egna hårddisk.

  • Luftvärmepumpar

Gör så att man kan styra värme eller kyla när man inte är där. T.ex. sätta på värme när man är på väg till stugan eller hålla koll på temperaturen när man inte är på plats.

  • Bilar

Sätt på bilvärme när du är på väg till bilen. Väldigt bra och praktiskt eftersom vi bor i ett kallt land. Dessutom kan man få aktuella trafiksituationer genom att låta bilen vara uppkopplad med mobilt bredband.

  • Kodlås

Koda den på distans. Ha speciell koder för städerska eller hantverkare. Lås upp på distans.

  • Gps-trackers

Gör så du kan spåra saker, t.ex. om du sätter den på en båt eller moped så kan du hålla koll på den om den råkar bli stulen.

  • Gräsklippare

Styr robotgräsklippare på ett smidigt sätt genom mobilen.

Avslutningsvis så vill vi svara på de vanligaste frågorna som ni ställer oss. Det första är den ständiga frågan, vilket som är det bästa mobila bredbandet? Vi rekommenderar varmt Hallon mobilt bredband. De har billigast bredband i jämförelse med andra aktörer samt har väldigt bra täckning och hastighet då de är dotterbolag till Tre och har tillgång till deras nät. Det andra tipset är att mäta sin egna surfhastighet, den bästa tjänsten för det är enligt vår mening Bredbandskollen.


Mobilt bredband möjliggör Internet of ThingsMobilt bredband möjliggör Internet of Things