En av de senaste trenderna förutom AI och blockkedjan, är något som kallas för “Internet of Things” även förkortat IoT. Detta sakernas Internet innebär att det som tidigare varit vanliga, ouppkopplade system eller prylar är nu uppkopplade mot nätet. Detta gör dem på sätt och vis intelligenta samt mer anpassningsbara. När de är uppkopplade så kan de skicka och ta emot data. Datan de skickar är den de registrera eller mäter medan datan som hämtas är för att lära dem eller optimera deras funktion.

Här kommer några av de vanligaste IoT prylarna som man kan ha i huset:

Belysning: Kunna styra ljuset, men även få ljuset att automatiskt öka eller minska beroende tid på dygnet, t.ex. när solen går ner. Även dämpa ljuset när det närmar sig läggdags.

Gardiner: Samma sak som ovan.

Värmegolv: Samma sak som ovan, att kunna styra vid behov på distans eller att förbestämma att badrumsgolvet ska vara varmt när man har vaknat och ska till badrummet. En bra sajt som kan hjälpa med hantverkare till detta är Golv.se.

Badrummet: Förutom belysning och värmegolv, så kan badkaret reglera temperaturen eller vara en jacuzzi. Förstnämnda om man vill ha riktigt kallt vatten för en s.k. cold plunge som har blivit populärt i biohacking kretsar. Sajten Badrum.se är riktigt bra för att hitta professionella hantverkare som kan hjälpa en med renovering av badrummet.

Utedörren: Kunna ha olika profiler, som är låsta eller öppna beroende på dygn eller tillfälle. T.ex. städerskan kommer in med sin kod bara vid en viss dag och tid i veckan. Men även att kunna öppna dörren på distans vid spontant behov.

Tvättmaskin: Kunna känna av när tvättmedlet tar slut och skicka beställning till online butik som skickar paketet hem till en.

Kylskåp: Kunna känna av när vissa förbrukningsvaror är slut, t.ex. mjölk och även där skicka beställning till online butiken.

Pool: Känna av PH-värdet och andra parametrar som mängden klor och så vidare och sedan själv reglera det. Även mer avancerade funktioner som vem som varit i poolen baserat på vikt.

Ovanstående är bara några exempel på saker som kan bli smarta genom att de är uppkopplade och kan samla och ta emot data. Inom en snar framtid kommer det mesta vara uppkopplat och skötas på autopilot efter att ens egna preferenser optimerats efter en tids användning och kalibrering.